Timp de citire: 3 minute

Programul de afterschool pe care îl desfășurăm în Hub-ul Educațional SAGA Tower se întinde, mai nou, pe parcursul a 11 ore, cu activități bine delimitate, clare, pe care echipa și copiii le cunosc foarte bine. 

Fiecare jumătate de oră este planificată și astfel fiecare știe la ce să se aștepte sau ce urmează să se întâmple. Rutina și organizarea ne-au intrat în sânge și copiii se simt în siguranță și bine conținuți, noi vedem rezultatele imediat, iar părinții ne trimit impresii despre schimbările pe care le văd la copii. 

În acest program bine organizat există însă și momente de joacă liberă sau de proiecte ce se nasc spontan, pornind de la ideile pe care le împărtășim unii cu alții. Mai precis, copiii prind câte o idee de acasă sau de la școală și vor s-o împărtășească cu colegii lor de la SAGA. Așa ne-am și i-am obișnuit, ca orice idee bună, frumoasă, seducătoare să fie rapid pusă în practică și împărtășită cu ceilalți. Să creezi cadrul optim în care copiii să vină cu inima și mintea deschise, gata să împărtășească o noutate, pentru învățare și pentru a crea o atmosferă este o muncă susținută, este o viziune pe care o punem în practică zi de zi.

Spre exemplu marți, Cristian a învățat la școală tehnica desenului cu liner-ul, adică după ce ai realizat un desen cu creionul trasezi pe deasupra cu un liner colorat sau negru și decorezi desenul cu această tehnică. Când a povestit și a arătat, copiii i-au apreciat efortul si desenul realizat, au vrut imediat să încerce și chiar au început fiecare pe caietul propriu. În raftul nostru cu rechizite nu aveam aceste linere, dar ideea ni s-a părut atât de ofertantă încât am „alergat” la JUMBO și am cumpărat două seturi cu care toți copiii din grupa lui Cristian au lucrat la un desen comun. Pe podeaua clasei, au întins o coală mare de hârtie, au stabilit o temă, au primit instructajul de la Cristian și, cu melodia adecvată pe fundal, au început să lucreze.  Au fost minutele dedicate lor, ei și-au găsit și și-au ales acest moment să lucreze împreună, să se bucure de o idee nouă. Este o lucrare la care înca contribuie fiecare, zilnic, anticipăm că va fi finalizată săptămana viitoare.

E plin spatiul nostru cu desene și proiecte făcute de copii, ele ilustreaza viața hub-ului, le păstram și îi încurajăm să susțină acest obicei, părinții le pot admira în contextul pandemiei în poză sau pe geam. Știm că unii dintre ei duc și acasă ideile de aici și își fac propriile activități. Pentru noi acesta este un indicator de succes.

Așadar, încurajăm rostogolirea ideilor bune!