Timp de citire: 5 minute

SAGA de Vară a început oficial în 2015, programul a fost creat din dorința de a le oferi părinților alternative pentru copii pe perioada verii, la vacanța școlară de 11-12 săptămâni.

Cum „în fața blocului” nu mai există, ne-am dat seama că e nevoie totuși să punem ceva în loc, pentru că nevoia cea mai mare a copiilor este să petreacă timp cu alți copii. Așa că vara este varianta ideală de a face un plan în care copiii să se joace și să aibă parte și de un program interesant.

Am început cu câteva idei care știam că le plac și am făcut un program ca pentru o tabără, dar în oraș, în care vin dimineața și pleacă seara. Copiii participa la câte o săptămână tematică, iar părinții îi știu nu doar în siguranță, ci și implicați activ în activități potrivite vârstei lor. Ușor, ușor temele care au urmat s-au conturat din ce în ce mai bine, am testat multe modele de activități, am introdus concepte și am eliminat ce nu ni s-a părut potrivit. Am ținut mereu cont de feedback-ul copiilor și al părinților astfel încât programul să fie cât mai bine adaptat cerințelor lor.

Timpul pe care îl avem la dispoziție pe perioada verii este o componentă foarte importantă, avem obiective clare pentru fiecare săptămână și fiecare zi este bine delimitată pe activități, zilele verii sunt mult mai generoase cu orele și cu lipsa presiunii temelor sau a altor ateliere opționale. Chiar dacă există o rutină, se simte lejeritatea și relaxarea unui program suplu, cu multă joacă și voie bună.

Când alegem tema ne interesează să fie neobișnuită, o asociere neașteptată care să te pună pe gânduri, să te provoace, să lase loc imaginației. O astfel de temă permite conexiuni multiple în mai multe arii ale vieții și îi pune pe copii în situații la care nu s-au gândit. Și pentru profesori o temă generoasă este o provocare și o libertate mare de acțiune pentru că au ocazia să se joace cu tematica și să aducă în prim plan multe idei, de la gândirea decorului până la planificarea fiecărei zile, totul este creație și joacă.

Taberele urbane sunt deschise pentru toți copiii și aceasta e șansa noastră să întâlnim copii din afara programului de afterschool al SAGA Kid. Toți cei care au vârsta cuprinsă între 6-11 ani sunt așteptați vara la noi și invitați să participe la hora activităților noastre. Când ne întâlnim cu un copil nou e o ocazie minunată să evaluăm abilitățile noastre ca profesori, să calibrăm ceea ce facem zi de zi și să ne îmbunătățim aptitudinile pentru noul an școlar. Totodată, copiii vin cu o infuzie de energie nouă și constantă care pentru noi este resursă de inspirație și de creștere.

Anul acesta credem că am găsit o idee inedită, potrivită contextului incert pe care îl traversăm. Ne-am gândit că e benefic și pentru copii să vorbim despre resursele noastre fizice și psihice care ne ajută să trecem prin astfel de momente, care ne dau putere și încredere.

Pentru că dacă vrem ca ei să poată, trebuie să le arătăm că noi putem.