Timp de citire: 4 minute

Rapid sau nu, au trecut deja patru luni din acest an. Mulți dintre noi ne gândim unde vom pleca vara aceasta sau poate că deja am reușit să ne rezervăm concediul. Contextul încă incert produce printre părinți un soi de neliniște pentru că încă nu știu dacă va exista un concediu, dacă e sigur să-și ducă copiii la bunici din teama de expunere, dacă job-ul nu va însemna mai multă muncă și presiune. Și apoi, există și realitatea celor 11 săptămâni de vacanță de vară care trebuie acoperite și care, de multe ori, produce panică pentru că este o durată lungă în care opțiunile cu copiii trebuie gândite, planificate, calculate.

În vacanța de vară copiii își doresc să lenevească, să se bucure de timp liber, fără program. Corect și legitim. Părinții pe de altă parte, vor să le împartă timpul între activități interesante, timp cu bunicii sau cu prietenii, să învețe ceva nou, să meargă în tabere, să țină sub control ecranele care le-au invadat viața în ultima perioadă. Vara este pentru părinți o adevărată olimpiadă de sporturi, cu salturi între oraș și casa bunicilor, cu medierea telefonică pentru aplanarea neînțelegerilor, cu sprinturi între concedii, zile libere și stat pe rând acasă cu copiii și maratonul permanent al planificării următoarei săptămâni.

Roxana M., mămică de la SAGA, ne-a povestit cum așteaptă vara:

„Vacanța de vară pentru mine vine cu o strângere de inimă. Deși iubesc vara, când știu că ritmul și rutina la care am lucrat aproape 9 luni de zile se risipește în câteva zile, mă ia groaza. Știu că vacanța este pentru copiii mei o mare bucurie și visează la ea tot anul. Mi se pare normal să aibă nevoie să uite de strictețea orarului zilnic, de ritmul susținut în care sunt, e o perioada bună în care să testeze lenea, joaca liberă, lipsa unui program strict. Cu toate astea, mă întreb ce vor face în cele 9 săptămâni din 11, când nu suntem cu ei în concediu? Mă gândesc să îi las câteva zile singuri acasa, cu jocuri, cărți, blocuri de desen sau alte activități pe care îmi doresc să le facă. Dar sigur vor apărea discuții pe timpul petrecut la televizor sau pe laptop. Părinții mei, adică bunicii lor, nu mai sunt “atleții” de altădată să poată sta o lună cu ei. Obosesc, se plictisesc, devin mai agitați decât copiii și își cer repede înapoi ritmul lor lent și odihnitor.”

Pornind de la acestea, am început să căutăm și noi soluții plăcute și potrivite pentru copii în vacanța de vară. Chiar dacă SAGA Tower este deschis în fiecare vară, credem că mai multe alternative pot fi un real sprijin.

Iată la ce ne-am gândit noi:

  1. Îl trimiteți în tabără la munte sau la mare. O tabără durează 7 zile și costul variază între 1500-2500 de lei.
  2. Găsiți programe de vară urbane pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6-11 ani, cu activități tematice zilnice, interacțiune între copii și program între orele 08.00-18.00 (costul poate varia între 500-800 de lei pe săptămână). SAGA de Vară este o opțiune în acest sens.
  3. Dacă lucrați de acasă, stabiliți un program paralel cu al dumneavoastră și vă organizați astfel încât să petreceți împreună pauzele dumneavoastră. Cât lucrați, el poate să deseneze, să citească 15 pagini pe zi, să lucreze ceva pentru școală și să se joace pe calculator o oră pe zi.
  4. Copiii merg la bunici 1-2 săptămâni, dacă agreați cu toții această interacțiune în timpul pandemiei. Puteți alterna cu o pauză între ele pentru ecologia tuturor.
  5. Apelați la un student sau un voluntar dornic să stea cu copiii în baza unui program pe care îl stabiliți împreună.
  6. Îl înscrieți la ateliere de creație, limbi străine, IT, organizate în anumite centre de activități din zona dumneavoastră.
  7. Îl înscrieți la un sport unde va merge 3-6 ore/săptămână.
  8. Peste vârsta de 8 ani, puteți încerca să lăsați copilul singur acasă pentru câteva ore. Faceți împreună un program și vorbiți la telefon constant să verificați daca e ok și dacă face ce ați stabilit. Devine complicată ieșirea afară cu copiii de la bloc dacă zona în care locuiți nu vă permite acest lucru.

Ce veți alege vara aceasta?