Timp de citire: 5 minute
Subiectul rezolvării temelor la afterschool e mereu actual și pentru noi este o prioritate. Temele realizate complet la noi și corectate de profesor sunt un obiectiv pentru care toți profesorii se formează și se mobilizează. Există însă un pas în acest proces de realizare al temelor, care pare neclar pentru unii părinți și care este deosebit de important. Îl detaliem mai jos.
Realizarea temelor atunci când copilul nu a înțeles o noțiune se face prin explicarea punctuală a acesteia. Explicarea este strict pentru a „trece puntea”, cum zicem noi, pentru a realiza tema, această explicare nu poate substitui predarea învățătoarei de la clasă. Noi respectăm acest proces, ne detașăm de el și ne raportam la el așa cum este. Predarea este apanajul învățătoarei la clasă și momentul de strălucire a actului didactic. Predarea unui concept înseamnă în primul rând plasarea într-un context, legarea acestuia de noțiuni cunoscute, conectarea lui cu alte concepe similare sau nu, exersarea o dată sau de mai multe ori în cadrul aceleiași materii. Copilul are nevoie să se acomodeze cu predarea de la clasă, pentru că este preponderentă, el se întâlnește zilnic cu acest mod de lucru timp de 5 ani. Înlocuirea de către noi a acestui proces ar duce la mai multă confuzie în mintea copilului. De aceea, noi împreună cu dumneavoastră trebuie să lucrăm pe toate planurile cu atenția și implicarea copilului la școală și la orele de studiu de la afterschool. Insistăm pe formarea de comportamente ce țin de respectarea rutinei de studiu, responsabilizarea legată de rezolvarea temelor, asumarea task-urilor zilnice, confruntarea cu realitatea atunci când nu își face temele (vă rugăm să nu le mai faceți acasă daca el „uită”, evită să le facă la noi) sau refuză să le rezolve. Copilul are nevoie să vadă și să înțeleagă că învățarea academică, cel puțin în acest sistem, se face respectând un anumit mod de lucru, în cadrul căruia el are acces la multe informații noi.
În cazul în care observăm că sunt dificultăți în înțelegerea unor concepte, cel mai bine este să-l învățăm pe copil să întrebe la clasa încă o dată sau cu sprijinul dumneavoastră să ajungă această informație la învățătoare. Explicarea/ predarea la noi va arata în mintea lui ca o „meditație” și mesajul subtil care se inserează este: „Nu-i nimic dacă nu înțeleg la școală, dacă nu depun niciun efort, lasă că cineva îmi explică la after sau acasă, nu e nevoie să fiu atent, să ma implic.” Și asta duce la lipsa de atenție la ore, la realizarea altor activități decât implicarea și dedicarea lui.
Observăm multe dificultăți în a respecta orele de studiu și la noi, unii copii privesc temele dezinteresați, caută să facă orice altceva decât propria muncă. Acasă împreună cu părinții seara reiau temele, le refac sau completează ce nu au făcut la SAGA. În calitate de specialiști care lucrează cu copiii de atâția ani, vă spunem că este o abordare eronată, care îi creează copilului senzatia că mereu cineva e în spatele lui să „scoată cartofii fierbinți” și pe termn lung va crea dependență. E important să formăm atenția la ore, implicarea lui, asumarea ideii că „școala este responsabilitatea lui” sută la sută, evident la nivelul de dezvoltare al fiecăruia.
Noi vom continua să explicam unde vedem că se blochează, vom insista pe rutina orelor de studiu și vom face tot ce ține de noi pentru ca temele să aibă valoarea cerută de școală.