Orice început de an vine cu elanul și inspirația de a ne seta obiective, de a face planuri și de a aduce energie acolo unde vrem să schimbăm lucrurile. Alocăm timp și gândire pentru a ne propune cum va decurge anul care tocmai a început. Copiii pot face la fel?

Ne-am întrebat acest lucru când în programul SAGA School am introdus stabilirea obiectivelor pentru fiecare sesiune de lucru. Copiii încep prin a seta obiectivul zilei care este aliniat cu un obiectiv mai mare valabil pentru întreg programul nostru. Îi învățăm ce înseamnă obiective și cum gândim în termeni de dorință și acțiune, astfel încât la un moment dat să putem măsura ce am realizat.

Stabilirea obiectivelor îi învață pe copii cum să și le stabilească și să și le atingă într-un mod realist,  ținând cont de aspirațiile și abilitățile lor. Setarea de obiective îi ajută pe copii să dezvolte seriozitatea și îi învață despre responsabilitate, motivație și gratificare întârziată. De asemenea, copiii învață cum să gestioneze timpul, cum să persevereze și cât de importanta este gândirea  de tipul „pot face”. De fiecare dată când copilul își îndeplinește un obiectiv, încrederea în sine crește.

? Obiectivele copiilor trebuie să fie în concordanță cu vârsta, etapele lor de dezvoltare și dorințele lor. Întrebările de la care poate porni setarea de obiective sunt:

  • Ce ai vrea să obții? Ce este ceva ce ai vrea să faci?
  • Ce provocare ai vrea să depășești?
  • Imaginează-ți că te simți mândru de tine pentru că faci ceva. Ce este acel ceva?

Câteva exemple de obiective pe care copilul le-ar putea stabili sunt:

  • Pentru a-mi îmbunătăți calificativele, voi lua notițe în clasă în fiecare zi și le voi revizui la sfârșitul săptămânii pentru a mă ajuta să mă pregătesc mai bine pentru teste;
  • Pentru a citi mai bine sau pentru a citi mai mult, voi citi câte 5-10 pagini în fiecare seară;
  • Pentru a ajuta prin casă, voi face ordine în fiecare sâmbătă în camera mea și o voi ajuta pe mama să pregătească cina o dată pe săptămână;
  • Pentru a canta mai bine la pian, voi exersa 15 minute în fiecare zi după cină.

Pașii pentru setarea de obiective sunt: 

  1. Identificați obiectivul: „Ce vrei să obții?”
  2. Discutați despre “de ce-ul” obiectivului;
  3. Stabiliți intervalul de timp în care se va realiza obiectivul;
  4. Faceți un plan de acțiune folosind o foaie de lucru;
  5. Urmăriți progresul, oferiți sprijin și încurajări dacă vrea să renunțe și sărbătoriți orice pas mic realizat.

Când copilul învață de la o vârstă fragedă abilitatea de a seta obiective va face ca crearea de obiective la vârsta adultă să pară o a doua natură pentru el. În plus, copilul dezvolta abilitățile de care are nevoie pentru a persevera și a merge după ceea ce își dorește în viață, cu șanse mult mai mari de a avea succes.