SAGA School este un program care are loc în weekend, timp de 10 sâmbete planificate și anunțate de profesoare în avans în perioada februarie-mai 2023. Aceste sambete sunt anunțate dinainte către părinți, astfel încât copiii să participe la toate ședințele. Important în acest program este ca fiecare copil să fie prezent în fiecare sâmbătă, trăind o experiență unică și diferită de fiecare dată.
SAGA School are loc sâmbăta dimineața, ca o școală, doar că în weekend, în intervalul 8:45-13:15, cu o pauză de masă la ora 11:00, pauză în care toată lumea mănâncă o gustare consistentă oferită de cateringul nostru.
Fiecare zi din cele 10 sâmbete are o tematică diferită, de la o sesiune la alta lucrurile evoluează natural și se adaugă informații noi. Formatul unei zile este unul în care se împletește vorbirea liberă, ascultarea activă, interacțiunea pe baza problemelor sau situațiilor prezentate, reflecția și discutarea concluziilor.
Ziua începe cu un plan – ce ne propunem, ce vom face, ce vom măsura la final. După acesta urmează un moment de inventariere și conștientizare a resurselor proprii pe care fiecare le deține pentru a învăța eficient. Astfel, vorbim despre importanța și calitatea somnului, a nutriției, a consumului de apă, a mișcării constante, cum funcționează creierul nostru și cum putem avea mai multe beneficii de la corpul nostru.
Până la pauza de masă abordăm activități cu ce țin de mediul academic, noțiuni ca: numărul, adunarea/ scăderea, înmulțirea/ împărțirea, compunerea, scrierea funcțională și recapitulări permanente ale acestora. Toate aceste noțiuni sunt reprezentate practic cu material concret, apelând la metode din matematica singaporeză și tehnici practice de comunicare. Matematica singaporeză presupune învățarea într-un ritm lent a noțiunilor prin mânuire, reprezentare, mutare, încercare, greșeală, repetiție, organizarea materialelor cu care copiii pot lucra la orice vârstă și cu ajutorul cărora își formează simțul numerelor. Comunicarea este prezentată sub formă practică, având la bază o structură clară și ușor de asimilat.
După pauza de masă profesoarele propun copiilor teme spre rezolvare sub forma provocărilor ce conțin multe momente de conștientizare. Acesta este momentul în care copiii descoperă cum aplică în viața reală ceea ce au aflat. Aceasta este învățarea experiențială, principiul de baza al școlii SAGA School în care profesorii sunt facilitatori nu doar transmițători de informație, ei nu „varsă” peste copii informații pe care le dețin, ci creează contexte în cadrul cărora, în echipe, prin experiențe personale, copiii descoperă noțiunile și cunoștințele pe care apoi le testeaza și trag propriile concluzii. Spre exemplu, vrem să aflăm ce facem în cazul în care vrem să urcăm pe munte și întârziem din diverse motive. Care sunt întrebarile care mă ajuta să mă pregătesc: știu să mă orientez? să mă reorganizez? am prevăzut acest risc?
Fiecare zi de sâmbătă se încheie cu verificarea implementării planului propus și cu un ritual sănătos pe care copiii îl duc imediat în familia lor.
La finalul programului SAGA School transformăm întrebările „Știu?”, „Pot?” în „Știu și pot!”.