Școala de weekend, SAGA School, înseamnă deopotrivă concepte teoretice și practice, alăturate și interpuse într-o manieră specială pentru a fi prietenoase cu copiii. Există o parte tehnică pe care copiii o exersează în prima parte a zilei și care are scopul de a aduce claritate și o înțelegere mai bună a unor concepte deja folosite la școala și o parte practică care aduce exemple din viața reală în clasa și îi pune pe copii să-și imagineze planuri și scheme prin care pot rezolva situații trăite.
? Când vreodată ai atins zecea?
Acesta este mesajul matematicii cu material concret în care copiii află ce înseamnă un număr fără să-l scrie pe hârtie. Cu ajutorul bilelor de sticlă, a boabelor de fasole, a bețișoarelor colorate sau a rigletelor, copiii află că numerele chiar pot avea o formă și pot fi înțelese mai clar.
Înmulțirile și împărțirile sunt reprezentate tot cu ajutorul rigletelor și prin probleme derivate din povești din care copiii învață „ce înseamnă să te uiti la o problemă?”
? Știi că noi comunicăm în scris sub multiple forme?
Comunicarea scrisă are multiple abordări la SAGA School. Copiii realizează compuneri în echipă pornind de la jocuri sau scheme, participă la exerciții de dezvoltare a vocabularului, învață care este parcursul unei scrisori trimise prin poștă, învață sa scrie un Haiku care exprimă în foarte puține cuvinte un întreg univers poetic.
? Ți-ai făcut vreodată un plan de învățare?
La debutul acestui program fiecare copil își face un plan de învățare personalizat pornind de la modul în care funcționează creierul în general și ce nevoi specifice are el. Știm din teorie și practică că dacă creierul are satisfăcute cele șase nevoi de bază el absoarbe informațiile precum un burete. Astfel, fiecare copil conștientizează nevoile lui, cum întregul organism îl ajută la învățare și care este planul lui de acțiune.
? Ce poți face în viața de zi cu zi?
Urmează o vacanță lungă și ne gândim că multe din activitățile pe care le facem cu copiii la SAGA School pot fi făcute de copii acasă ca o pregătire pentru ce urmează să desfășurăm. Astfel, începând cu 6 ani fiecare copil poate participa în gospodărie la treburi care îi solicită motricitatea, gândirea și simțul de răspundere. Tot așa i se dezvoltă și implicarea și dorința de a fi de ajutor. La îndemâna lui pot fi tăierea fructelor și legumelor, pregătirea unei limonade, ordine în dulapul și camera lui, deprinderea unor mici obiceiuri cum ar fi cusutul unui nasture sau descuierea unui lacăt. E un moment potrivit să-l învățăm acum că el însuși poate confecționa și oferi mici cadouri celor dragi.
? Toate acestea sunt etape prin care orice copil care participă la SAGA School trece. Și din fiecare el culege ce are nevoie și ce e potrivit pentru el.